Evnerik gutt på snart 5 år?

Velkommen til LykkeligeBarn's åpne forum.

Forumet er åpent for alle.
Vil man ha skrivetilgang må man registrere seg.
Foreldre, pedagoger, lærere og andre kan delta i diskusjonene. Husk at eventuelle svar fra foreningens medlemmer står for deres egen regning, og ikke nødvendigvis gjenspeiler foreningens meninger.

Vi håper forumet kan gi en gjensidig innsikt i hvordan det er å ha med barn med særlige forutsetninger (bmsf) å gjøre.

Det er nå utført en rekke endringer på sikkerheten på forumet.
- recaptcha er aktivert for godkjenning av registrering
- Det er aktivert Spambot med IP sjekk fra kjente adresser.
- Man må nå validere registrering av ny bruker med epost som blir sendt til oppgitt epost før tilgang blir gitt.

Moderators: Moderatorer, Foreldrekontakt

Post Reply
lmnk
Medlem
Posts: 3
Joined: Wed 04. Nov, 2015 10:17

Evnerik gutt på snart 5 år?

Post by lmnk »

Hei!

Skriver her fordi vi nå begynner å lure på om vi har en evnerik sønn.

Kort forklart har vi en gutt på 4 år (han blir straks 5), som skal begynne på skolen i august 2016. Allerede som 2-åring gikk han rundt og sang alfabetsangen på både norsk og engelsk og har alltid hatt en enorm fasinasjon for bokstaver og tall som tydelig har vært langt utenfor det normale. Alle våre nærmeste venner sier at han vil kjede seg når han begynner på skolen. Han lærte seg å lese rett etter at han fylte 4 år og etter at han lærte seg det, så er det ikke så «spennende» lenger med bøker. Nå er det heller tall og matematikk som fenger og han regner allerede med både pluss, minus, gange og dele. Han skal gi oss «oppgaver» hele tiden og vil også selv ha oppgaver. Liker best å være inne og sitte rolig med oppgaver som krever konsentrasjon. Perling, maling, tegning, spill, sjakk – alt som innebærer å sitte rolig og tenke er de aktiviteter han velger selv. Og gjerne skrive navn til alle i barnehagen, rime, lage sanger på rim, lager egne ord f.eks «gråtehode» som var en person som lett blir rørt eller tar til tårene, slik han selv er. Super sensitiv og følsom, og sliter med å få venner. Trekker seg unna barn hvor det er mye rop, støy og voldsomme leker, som jo er «normalen» for gutter på 4 år. Elsker å sitte oppe på kvelden og trenger mindre søvn enn andre jevnaldrende virker det som. Programmer som Norske Talenter, Norges Smarteste o.l. fenger enormt! Og henger han seg opp i et tema, så er det det som gjelder for «alle penga». Stor interesse for språk, da gjerne avanserte språk som russisk, finsk, tysk, kinesisk og japansk. På Ipad velger han selv å spille spill som lærer han å regne eller fremmedspråk – av egen fri vilje. Vil helst ha på f.eks russisk og tegner russiske bokstaver og skriver av ord han ser i spillet. Tegner/lager sine egne spill også, som bl.a. stigespill der han tegner ruter og skriver tallene fra 1-100 og gjerne litt over 100 også. Og en enorm rettferdighetssans.

Som foreldre blir man litt forbløffet over alt han kan og hvordan han har lært seg alt. Er dette et klassisk eksempel på et evnerikt barn, eller er han bare flink og høysensitiv?

Hvordan går man frem for å eventuelt få vurdert ham? Tenker det kan være viktig før skoleoppstart, slik at han blir godt ivaretatt der. Han skal for øvrig begynne på internasjonal skole, da vi ser at norsk skole kan bli utfordrende mtp det sosiale, å ikke passe inn og for få faglige utfordringer.

Vi takker for alle tips og svar!

Anne Helene
Medlem
Posts: 5
Joined: Wed 06. May, 2015 11:39

Re: Evnerik gutt på snart 5 år?

Post by Anne Helene »

Hei
Jeg tenker at han helt klart er evnerik, og at det er fint at dere allerede er oppmerksomme på det. Jeg vet ikke helt hvordan man går frem når man oppdager det så tidlig. Vi oppdaget det dessverre først i 7. klasse. Jeg antar at det kan være lurt å snakke med førskolelærer eller styrer i barnehagen hvor han går, og også å kontakte skolen han skal begynne ved for å starte planleggingen av skolestart. Det vil være svært viktig at han får mulighet for å holde på med ting som han synes er utfordrende, og ikke bare sitter og venter på de andre når han er på skolen. Jeg tenker det kan være lurt å melde seg inn her i Lykkelige barn også. Da kan dere som foreldre få hjelp og møte andre foreldre som er i samme situasjon som dere, og han kan få møte barn som han har mer til felles med enn de han vanligvis møter i barnehagen og senere på skolen.

User avatar
ieva
Medlem
Posts: 623
Joined: Tue 09. Oct, 2007 8:29
Location: Holmestrand

Re: Evnerik gutt på snart 5 år?

Post by ieva »

Enig med Anne Helene. Naturligvis er det vanskelig å "diagnostisere" folk fra en kort beskrivelse, men gutten din viser mange egenskaper og ferdigheter som antyder at han og dere har mye å glede dere til, men også en del å ta tak i. Eksempelvis er dette med sensitiviteten ofte en utfordring, siden det går ikke over heller. Å kunne lese allerede nå er gøy, men vil by på problemer når man skal begynne med en bokstav i uka i første klasse. Samme gjelder matematikk. Jeg hadde også anbefalt å ta en prat med foreldrekontakt@lykkeligebarn.no og bli med i nettverket for å kunne være i forkant og forebygge eventuelle utfordringer. Mange av de evnerike barna blir veldig frustrert når de oppdager at skolen har lite læring å by på de første årene. Noen klarer å finne en grei ordning for seg selv og overlever fint :D , andre mister lærelysten (underpresterer) eller melder seg ut totalt. Med å være i forkant kan man avverge den eventuelle negative utviklingen.

lmnk
Medlem
Posts: 3
Joined: Wed 04. Nov, 2015 10:17

Re: Evnerik gutt på snart 5 år?

Post by lmnk »

Tusen takk for svar begge to! :) Da tenker jeg vi starter med å melde oss inn her, så får vi ta det derifra. Tenker det er godt å ha noen som er i samme situasjon å "sparre" med.

Har begynt å forstå at skolen kan bli kjedelig og til og med fastlegen mente at en skole med IB var det beste for ham. Da må han jo lære seg flytende engelsk ganske raskt ved oppstart, og tenker det kan bli en fin tilleggsutfordring for ham at all undervisning er på engelsk, selv om han forstår engelsk godt allerede. Det å snakke selv og skrive på engelsk blir jo uansett en ny utfordring! :D

Mtp sensitiviteten, er det noen tips der man burde ta til seg? Prøver å forberede han mentalt i forkant av ting, så alt skal være så "rettferdig" som mulig. Annet som kan være bra for å takle dette?

Igjen, tusen takk for alle innspill! Det settes stor pris på når man er "ny i gamet" og ikke vet helt hvor man skal starte hen. :roll:

User avatar
Kariel
Medlem
Posts: 679
Joined: Mon 16. Nov, 2009 9:19
Contact:

Re: Evnerik gutt på snart 5 år?

Post by Kariel »

Du beskriver et barn som mange av LB-medlemmene vil kjenne igjen :D

Mange evnerike barn oppleves som "i overkant følsomme" (for å sitere en jeg kjenner).. Jeg skal hive på noen lenker her som kanskje kan hjelpe deg ;)

http://krumelurebloggen.no/2014/03/10/d ... tentsitet/

Det kommer mer, må bare lete litt..
Kariel
Lærer/master i TPO. Blogger om evnerike barn på http://www.krumelurebloggen.no

lmnk
Medlem
Posts: 3
Joined: Wed 04. Nov, 2015 10:17

Re: Evnerik gutt på snart 5 år?

Post by lmnk »

Tusen takk for innspill Kariel! Skal lese meg litt opp og ventet spent på å høre mer fra LB. :D

Post Reply