Page 1 of 1

Har jeg et evnerikt barn?

Posted: Thu 01. Dec, 2016 12:05
by Mammatiltobias
Hei! Jeg er ny her og Lurer på om jeg er mamma til en evnerik gutt.

Vi har en sønn på 5 år. Han begynte å interessere seg for bokstaver i 2 års alderen. Kunne alle små og store bokstaver når han var 3, samt begynte å lese enkle ord, skrive navnet sitt og andre ord. Det skal sies at vi har lagt til rette for dette, men på ingen måte presses på. Det har heller blitt å bygge opp under hans interesser der han er. Som da har vært bokstaver, tall og spesielt verdensrommet. Hvordan ALT funger. Hvorfor, hvorfor, hvorfor! Og det holder ikke med at "vi får strøm i huset fra strømledningen" som hans eldre søsken er fornøyd med. Han skal vite hvordan elektrisiteten oppstår og hvor og hvordan den lages. Detaljert! Han Elsker biblioteket og låner faktabøker om mikroorganismer, naturfag og universet. Vi leser, snakker og diskuterer om disse temaene sammen. Han er også glad i å se på dokumentarer på NationalGeo osv. Om svarte hull, solsystemer osv. Også om homo sapiens, og hvordan vi har utviklet oss der i fra. Dette foregår selvfølgelig på engelsk. Noe han ikke forstår enda, men han skjønner meningen og det som skjer allikevel. Også oversetter jeg der han trenger og det.
Han Elsker tall. Telle, regne og finner sammenhenger. Han raser gjennom 2.klasseleksene i matte til storesøster på 123. Og kan sitte å lese storebror i 1.klasse sine lese-lekser(Korte settinger) opp ned fra andre siden av bordet.
Han leker ofte med eldre barn i gata og har ingen problem med å følge deres "lek". Det er ofte Sønnen vår som leder eller "organiserer" leken. Enten det er med jevnaldrende eller eldre barn. Det er da snakk om barn fra 2-6.klasse.
Han har med en del innsats(les: playdates) fra oss fått en bestevenn i barnehagen det siste året. Som han er veldig glad i. De er på forskjellig nivåer. Men på noen områder så er de like. "Boys will be boys". Han har knekt koden med å leke både med yngre og eldre barn. Han er veldig dyktig til å tilpasse seg den han er med. Noe vi er veldig glad for. Han mistrives ganske i barnehagen helt til nå siste året. De har nå begynt med "språkprell" og litt oppgaver enkelte dager. Men han uttrykker at dette er veldig kjedelig. Noe jeg forstår.
Han har kjempe godt ordforråd. Kan ofte høres "voksen" ut når han prater. Kan føre en samtale med han om temaer som jeg ville gjort med et mye eldre barn. Finne hypoteser, resonnere seg frem til svar, undre seg, diskutere. Han har også overraskende god hukommelse. Han er veldig kreativ og foretrekker å skape selv fremfor å følge en mal. Elsker oppgaver og spesielt labyrinter og den slags. Som da er langt over hans alders-nivå. Plutselig har han lært seg noe nytt. Hvis jeg da spør hvem som har lært han dette svarer han med "jeg har lært meg det selv". Ekstremt perfeksjonist og høye krav til seg selv. Hvis ikke tegningen er lik det objektet han tegner fra virkeligheten blir det vraket. Det kan være snakk om at trekanten han tegnet først ikke var likesidet, At Jupiter ble mindre en Uranus. Eller at den ene bokstaven er for stor i forhold til de andre. Han skjønner også ironi og bruker dette også selv i blant.

Dette er kort fortalt. Kunne sikkert skrevet en stil om den flotte snille gutten vår!
Men jeg aner at det muligens er noe mer enn bare "flink" eller "forut sin tid" som alle sier. Derfor jeg havnet her.

Er det noen som kjenner seg igjen i dette? Eller har noen formening om han kan være et evnerikt barn?
Tenker å ta kontakt med PPT før skolestart. Men kvier meg litt for det, med testinger og det hele(vært gjennom dette med stesøsken). Ønsker ikke å utsette han for den prosessen unødig. Er litt redd for at jeg opplever dette feil og at jeg med mine morsøyne ser han som mer begavet enn han er. Men føler ikke hans kunnskaper på veldig mange områder er alderadekvat. Men jeg kan ta feil? Derfor jeg henvender meg her først. Hørte på radioen det intervjuet. Der gutten regner ut kvadratroten i hodet. Det gjør ikke Sønnen min altså, ikke enda ihvertfall. Men som med alt annet finnes det vel forskjellig grader av det. Hans 2 eldre stesøsken på 6 og 8 er han forbi i skolesammenheng, vokabular, sosialt og så videre og har egentlig ligget foran dem siden 3 års alder. Det skal sies at de er i andre enden av skalaen(under gjennomsnittet). Og har spesialtilpasset opplæring på grunn av dette. Men følger vanlig lekser og undervisning med spesped.
I 4 års alderen tenkte jeg at det er fint for han å kunne en del før skolestart slik han gjør. Så får han en veldig myk start. Men nå er jeg redd han kommer til å kjede seg helt bort.Ser det som meget viktig å ha klarhet i dette før skolestart.
Det synes å virke som han selv opplever at han er litt andreledes. Men ytrer et ønske om å være som "alle andre". Ønsker ikke skille seg ut.

Det er lite hjelp i snakke med barnehagen. Glad vi er ferdig der neste år! Men først og fremst lurer jeg på:
Er det jeg som er tullete, eller ligger det noe i dette her? :)
Og hvordan er i så fall veien videre? Tar gjerne imot erfaringer og tips!


Hilsen Mamman til Tobias :)

Re: Har jeg et evnerikt barn?

Posted: Thu 01. Dec, 2016 12:47
by Thorolf
Vil absolutt anbefale å søke medlemsskap i Lykkelige Barn :-) . Vil også anbefale å kaste seg rundt, henvise til PPT (det kan foreldre gjøre), med tanke på testing og å vurdere om det er hensiktsmessig for ham å begynne et år tidligere.

Re: Har jeg et evnerikt barn?

Posted: Thu 01. Dec, 2016 4:27
by Morcheeba
Dette var veldig gjenkjennelig! Jeg vil også anbefale deg å bli medlem her i LB. Når det gjelder testing så er ikke det noen nødvendighet for å bli medlem her. Men det kan være greit å ha noe å slå i bordet med hvis dere tenker på å hoppe over et trinn på skolen. Forskning viser at i de tilfellene der foreldre mistenker evnerikhet så har de i 9 av 10 (cirka) tilfeller rett.

I vår erfaring så må man være overtydelig mot ppt og skolen, men samtidig fleksibel - ellers blir det fort misforståelser og vanskelig samarbeidsklima.

Lykke til:)

Re: Har jeg et evnerikt barn?

Posted: Thu 01. Dec, 2016 4:35
by Sokrates
Hei! Så snodig - dette var som å lese om vår sønn på 4år! Helt prikk likt! Anbefaler medlemskap her, lese mye om tema og kontakt med PPT. Litt skummelt men sikkert verdt det!
Gutten vår kjeder seg i bh også men tilpasser seg til en hvis grad. Vi kommer til å (vi må nok) ta kontakt med PPT på nyåret. Både for veiledning for oss foreldre og for barnehagen samt mtp skolestart om 1,5 år. Vår kommune har heldigvis oppdatert PPT ift evnerike barn.
Masse lykke til til dere og det flotte barnet deres!

Re: Har jeg et evnerikt barn?

Posted: Thu 01. Dec, 2016 11:15
by roffe
Det høres ut som et evnerikt barn.

Siden han er 5, ville jeg ventet et år til han er gammel nok til WISC, WPPSI er ikke nødvendigvis veldig nøyaktig.

Det greieste er egentlig å få informasjon fra LB, ikke ta sorgene på forskudd, og høre med skolen om hva slags tilbud han kan få.

Re: Har jeg et evnerikt barn?

Posted: Sat 03. Dec, 2016 8:14
by Sokrates
Roffe hva mente du med wppsi og nøyaktighet? Kan den gi litt feilaktig eller før lav score noen ganger? Vi lurer på om vi må bruke det pga alder før skolestart.