Page 1 of 1

6-åring med styrker og utfordringer - kan han være "evnerik"?

Posted: Sun 17. Jun, 2018 10:13
by Midi
Hei. Jeg har en sønn på nå 6 år (skal begynne i 1. klasse til høsten), og jeg merker at jeg kjenner meg igjen i en del av de erfaringene som jeg kan lese om her på forumet... Jeg tenkte at jeg kan prøve å beskrive litt om han, og om både styrkene og utfordringene vi har hatt med han, og så lurer jeg litt på om dere tenker at han kan passe inn under kategorien "evnerik" og om utfordringene vi/han møter kan henge sammen med det.... :)

Han var tidlig språklig og snakket tidlig med lange setninger. Han kunne også iblant overraske omgivelsene med "smarte" utsagn og gode refleksjoner. Ikke sånn ekstremt, men i alle fall sånna at vi skjønte at dette er en oppvakt og reflektert gutt.
Han er fortsatt en utolig pratsom, tidvis intens, reflektert gutt. Tenker mye og spør gode spørsmål ( i dag spurte han om hvordan språket vår og dialekter ble til - jeg lvoet han at vi kunne finne litt ut av det sammen en annen dag :) ).
Han er veldig detaljorientert og kan komme med lange utgreininger, der hver minste detalj er viktig å få med.
Nå har han begynt å lese og skrive, og han har fått en enorm interesse for matematikk. Han løser matteoppgaver med store tall; pluss, minus, gange og dele, i hodet. Han gir gjerne både oss og seg selv mattestykker i løpet av dagen og er generelt opptatt av tall.
Han har alltid likt rolige systematiske leker (legobygging!!!, perling (perlet tidlig detaljerte symmettriske mønstre) o.l.).
Samtidig er han også veldig aktiv, han kan leke voldsomme "herjeleker" og rolleleker med småbrødrene. Han er også relativt ofte "motorisk urolig" og til dels aggresiv/utagerende (i mild grad). Noe av det tolker vi at skyldes sosial "slitenhet" eller usikkerhet sosialt. Vi har begynt å legge til rette for at han får litt tid mi løpet av dagen der han skal gjøre noe helt alene, da dette virker som det forebygger uroligheten litt...
Han kan også ha et sterkt sinne når ting ikke går helt som han vil eller følger hans plan. Han kan være ganske firkantet i hvordan han ønsker å ha ting.
Han er også veldig tenkende, litt forsiktig, sårbar og engstelig (særlig for nye ting/ukjente situasjoner) og perodevis en del redd (f.eks. redd for å dø e.l.). Under alt dette ser vi også en gutt som bryr seg om andre, er varm og empatisk, men tidvis overskygges dette av uroligheten hans...

Ja, og i den siste tiden har han begynt å bruke lang tid på å sovne, sovner gjerne ikke før mellom ni og ti, men våkner gjerne kl syv og ser ikke ut til å plages av å ha for lite søvn...

jeg syntes der var interessant å lese både artikler fra lykkelige barn-siden og erfaringer her på forumet - kanskje kan mer av personligheten hans henge sammen med at han er "evnerik" enn det vi har skjønt... Noen tanker? :)

(Og hvis noen har erfaringer/innspill på hvordan vi kan håndtere hans sterke følelser og urolighet, mottas det også med takk :) )

Re: 6-åring med styrker og utfordringer - kan han være "evnerik"?

Posted: Wed 20. Jun, 2018 8:58
by Midi
Vi opplever for tiden mye av en motorisk uro, som ofte kommer ut som terging av småbrødre, sammen med aggresjon/hissighet både mot brødre og foreldre. Det er som om han går inn i et "urolig modus" der han blir ganske annerledes enn den medgjørlige, gode gutten vi opplever at han "egentlig"/ellers er...
Noen som gjenkjenner dette?
Kan det henge sammen med at han evt er evnerik eller bør vi lete andre steder etter roten til dette?
Noen tanker...?

Re: 6-åring med styrker og utfordringer - kan han være "evnerik"?

Posted: Fri 22. Jun, 2018 8:35
by Sokrates
Hei 😊! Vi har en gutt som blir 6 år og mye av det du skriver om er gjenkjennelig. Ta gjerne kontakt med foreldrekontakt (e-postadresse på hovedsiden til Lykkelige barn) for en uforpliktende samtale 😊. Det er en aktiv forum på fb og både lojale treff, sommerleir og konferanser for medlemmer. Så anbefaler først kontakt med foreldrekontakt for å finne ut mer. Det kan ta noen uker på sommeren før du får svar - foreldrekontakter gjør dette ved siden av jobb og familieliv. Uansett, lykke til og velkommen 😊.

Re: 6-åring med styrker og utfordringer - kan han være "evnerik"?

Posted: Fri 17. Aug, 2018 10:53
by louisedk
Jeg kjenner meg veldig godt igjen i din beskrivelse av din søn da jeg har en datter på 6 - snart 7 med lignende utvikling. Jeg tok hendes utvikling opp med skolen og de tilbød WISC test med en gang. Nå er jeg sådan i tvil om det er det rigtige å gjøre og er spent på å høre hva dere finner frem til. held og lykke! mvh Louise

Re: 6-åring med styrker og utfordringer - kan han være "evnerik"?

Posted: Sun 19. Jul, 2020 10:07
by mla
Denne beskrivelsen passer også i stor grad vår sønn. Det er likevel noen forskjeller - vår er ikke like interessert i lesing og skriving, synes det er gøy med matte men ikke slik du beskriver. En periode virket det som at han var i ferd med å knekke lesekoden, han stavet alle ord og kunne fortelle meg hvilke bokstaver det var i ulike ord vi sa høyt. Nå er det nesten tvert i mot- ber jeg han om å stave eller prøve å lese blir han irritert, han vil bare at jeg skal lese det for han. Håper han blir litt mer interessert på skolen.

Han er en ekstremt intens, pratsom og sosial gutt med et aktivitetsnivå ut av en annen verden. Han har alltid vært vanskelig å forstå seg på og dermed også å håndtere. Han har slitt med å kjenne på og identifisere følelser, og det har stort sett vist seg som sinne og frustrasjon.

I de to barnehagene han har gått i har han nok endt opp med et slags bøllestempel, og mange har nok sett han som slitsom og problematisk. Han har vært vrang, sur og aggressiv i et par måneder, men nå i ferien har han snudd helt og blitt en liten engel! Han virker utrolig lykkelig og det er fantastisk å se, men det får meg jo også til å lure på om han kanskje ikke har trivdes så godt i barnehagen. Må innrømme at jeg er litt bekymret for skolestart. Er redd for at han skal få et bøllestempel igjen og bli sett på som urokråke. Jeg har et lite håp om at barnehagen på slutten ble litt for «kjedelig» for han og at utfordringene han møter på skolen vil passe han bra.

Alt i alt kjenner jeg meg igjen i flere av beskrivelsene her inne, uten at jeg kan si at vi har et evnerikt barn. Det eneste jeg vet er at han er veldig moden for alderen og er generelt en gutt som forstår veldig mye. Som mamma håper jeg at han får kanalisert alt dette inn i noe bra :) jeg lurer for eksempel på om han vil ha godt av å komme inn i en idrett.

Det ble et langt innlegg, men jeg har selv nytte av andres beskrivelser av deres barn så kanskje dette er til hjelp for noen.