Evnerik eller 'bare' over gjennomsnittet?

Velkommen til LykkeligeBarn's åpne forum.

Forumet er åpent for alle.
Vil man ha skrivetilgang må man registrere seg.
Foreldre, pedagoger, lærere og andre kan delta i diskusjonene. Husk at eventuelle svar fra foreningens medlemmer står for deres egen regning, og ikke nødvendigvis gjenspeiler foreningens meninger.

Vi håper forumet kan gi en gjensidig innsikt i hvordan det er å ha med barn med særlige forutsetninger (bmsf) å gjøre.

Det er nå utført en rekke endringer på sikkerheten på forumet.
- recaptcha er aktivert for godkjenning av registrering
- Det er aktivert Spambot med IP sjekk fra kjente adresser.
- Man må nå validere registrering av ny bruker med epost som blir sendt til oppgitt epost før tilgang blir gitt.

Moderators: Moderatorer, Foreldrekontakt

Post Reply
Dorris
Posts: 1
Joined: Mon 01. Aug, 2016 1:55

Evnerik eller 'bare' over gjennomsnittet?

Post by Dorris »

Min datter på 5 har de aller fleste typiske trekkene som står om evnerike barn. Trenger lite søvn, perfeksjonistisk, stiller nøye krav til seg selv, nysgjerrig, virker eldre enn sin alder, intens, ja alle punkter er til stede. Hun har forbløffet oss nesten daglig opp igjennom årene. Pr i dag kan hun lese, skrive (ikke feilfritt), regne, hun lærer veldig lett og elsker å lære nye ting! Hun har hukommelse av en annen verden, hun snakket plutselug japansk til meg her for det hadde hun lært på ipaden sin. Da jeg undersøkte så var det riktig det hun sa. (Bare som er eksempel)
Hun har nettop vært igjennom testing på bup der resultatet viser at hun ligger godt over gjennomsnittet på alle punktene. Iq ligger på 112. Men de brukte ikke ordet evnerik. Hvordan skiller man evnerike og 'smarte barn'?

Yngve
Medlem
Posts: 143
Joined: Fri 14. Feb, 2014 9:18

Re: Evnerik eller 'bare' over gjennomsnittet?

Post by Yngve »

Hei Dorris,
at én IQ test viser 112 betyr ikke at barnet ikke er evnerikt. Noen barn velger f.eks bare å svare det de vet sine jevnaldrende ville svare, de finner spørsmålene absurde, velger å ikke svare, etc.

Dersom evnene er langt over det som er gjengs for alderen vil hun nok antagelig score høyere på en IQ test skulle hun ta det ved en annen anledning.

Har du fått et testresultat som virker merkelig, ville jeg bedt om å få testresultatene utlevert, slik at du kan ta det med til en uavhengig 3. part /psykolog og få de vurdert på ny. Dessverre er det ikke alle steder det benyttes fagfolk til å tolke IQ tester.

Det er gjerne noen tegn som er sikrere enn andre ifht å avgjøre evnerikhet. F.eks barn som leser før fylte 4, o.l. (selv om det går godt an å være evnerik uten å gjøre det også). En IQ test er gjerne noe et barn har gjort en gang en dag, og med en 5 åring så kan det være stor forskjell på hva man presterer fra dag til dag, og med hvem man vil ta frem det man kan for.

En test er forøvrig mest interessant for hjelpeapparatet. Det viktigste for barnet er at omgivelsene gir stimulans og viser respekt for deres person...

-Yngve

User avatar
roffe
Medlem
Posts: 262
Joined: Wed 17. Oct, 2007 6:41
Location: Levanger
Contact:

Re: Evnerik eller 'bare' over gjennomsnittet?

Post by roffe »

Dorris wrote: Iq ligger på 112. Men de brukte ikke ordet evnerik. Hvordan skiller man evnerike og 'smarte barn'?
IQ-skåren kan være meningsløs. Hva er verdien på delindeksene?
Rolf Lindgren
rolf.m.b.lindgren@gmail.com
Psykolog. Sertifisert på WISC.
Medarbeider i Nasjonalt kompetansesenter for evnerike barn.

Post Reply