Fremskutt skolestart

Velkommen til LykkeligeBarn's åpne forum.

Forumet er åpent for alle.
Vil man ha skrivetilgang må man registrere seg.
Foreldre, pedagoger, lærere og andre kan delta i diskusjonene. Husk at eventuelle svar fra foreningens medlemmer står for deres egen regning, og ikke nødvendigvis gjenspeiler foreningens meninger.

Vi håper forumet kan gi en gjensidig innsikt i hvordan det er å ha med barn med særlige forutsetninger (bmsf) å gjøre.

Det er nå utført en rekke endringer på sikkerheten på forumet.
- recaptcha er aktivert for godkjenning av registrering
- Det er aktivert Spambot med IP sjekk fra kjente adresser.
- Man må nå validere registrering av ny bruker med epost som blir sendt til oppgitt epost før tilgang blir gitt.

Moderators: Moderatorer, Foreldrekontakt

Post Reply
frustrert mor
Posts: 3
Joined: Mon 26. Mar, 2012 10:17

Fremskutt skolestart

Post by frustrert mor »

Hei!
Jeg har en datter som ble 5 år i februar som vi har søkt om fremskutt skolestart for. Bakgrunnen for dette er først og fremst sosiale faktorer, hun har alle vennene sine blant 2006 barna. Men hun er en smart jente som for oss absolutt er skoleklar. Men barnehagen skriver en pedagogisk rapport på henne, der vi som foreldre, ikke kjenner igjen vårt barn i det hele tatt som de leverer ned til PPT uten at vi får se rapporten først. På TRAS og Alle med skjemaene som de også leverer ned til PPT, har de konsekvent ikke fylt ut hva hun kan som er utover 5 år. Dette mener barnhagen at ikke er riktig. Itillegg har de feks skravert område for konstruksjonslek, ikke fordi hun ikke kan det ( for det sier de at hun kan), men fordi hun velger og ikke gjøre det så mye.
PPT er i første møte med oss helt klart farget av hva barnehagen har skrevet og har bestemt seg allerede da at det ikke er riktig at vår datter skal begynne på skolen nå. Vi som foreldre blir ikke lyttet til. Så fortsetter det hele med at PPT bruker feil evnetest når de skal teste. De benytter seg av WISC-IV istedet for WIPPSI. WISC-IV er ikke normert å bruke lengre ned enn til 6 år. Hun gjør det kjempebra på noen deler av testen og andre deler skårer hun lavere enn en 7 åring. (Må ifølge PPT skåre på alle områdene som en 7 åring for å være skolemoden). PPT skriver at de ikke anbefaler at hun begynner på skolen nå og at det vil være lovbrudd om rektor på skolen og enhetsleder i kommunen velger å vedta noe som er i strid med deres sakkyndig vurdering. Har nå opplyst enhetesleder i kommunen om de feilene PPT har gjort og håper at vi etterhvert at vår sak skal gå igjennom. Vi har møtt massiv motstand i prossessen og føler oss nesten som barnemishandlere. "Har dere tenkt på at dere utsetter deres datter for sexpress ET ÅR FØR. Har dere tenkt på at hun vil får førerkort ET ÅR ETTER DE ANDRE". osv osv. Kjenner at jeg er svært skeptisk til at det evt. skal være de samme personene som skal reteste vår datter, hvis det blir nødvendig. Nå har vi råkket ved PPT sin faglighet og de var jo i utgangspunktet svært negativt innstilt. Er det noen av dere som vet om noen som tester på WIPPSI privat??

Lopi
Medlem
Posts: 365
Joined: Fri 29. Jan, 2010 8:40
Contact:

Re: Fremskutt skolestart

Post by Lopi »

Stor forståelse for frustrasjonen din. Det er ikke alltid ppt vet hva de gjør, så her er dere ikke alene med den erfaringen. Jeg er ingen psykolog, men etter det jeg kan om Wechlertestene (WPPSI, WISC og WAIS), så burde etter mitt skjønn en 5-åring testes med WPPSI og ikke WISC-IV. Det jeg har hørt om praksis andre steder er også at man bruker WPPSI til testing for fremskutt skolestart. Arrester meg gjerne om jeg tar feil her, dere som arbeider med dette! Det høres dessuten merkelig ut at barnet skal måtte skåre på alle områder som en 7-åring for at man skal kunne få fremskutt skolestart. Dette høres ikke ut som allmenn praksis rundt om i landet ettersom de stort sett bruker WPPSI til denne testingen, og denne har vel ikke en skala som gjør at man kan vurdere om barnet skårer tilsvarende over 7 år... Det er en ting at de er uenige i ønsket deres, men jeg synes det er trist at dere møter denne holdningen som drar inn både førerkort og sexpress. Dette er ganske perifert, og dersom barnet har sine venner på trinnet over eller over der igjen, så vil de uansett være utsatt for dette på fritiden. Det samme gjelder jo for de som er født i november og desember, men vi som har med oss denne erfaringen har overlevd det også. Det er langt viktigere forhold med fremskutt skolestart som de burde dratt frem, både for og mot fremskutt skolestart. Dersom dere ønsker å få barnet testet privat, så råder jeg dere til å forsikre dere om at dette er en testpsykolog som har erfaring med høyt begavede barn. Kanskje er det noen her inne som har noen å anbefale. Det avhenger jo litt hvor dere bor, og hvor langt dere vil reise for å treffe en psykolog også. Det er mange som kan ta disse testene, men dersom barnet er høyt begavet/smart, så kan det være viktig at testpsykologen har erfaring med slike barn, for IQ er bare et øyeblikks minimumsmål på intelligensen. Man kan ikke skåre høyere enn det man er i stand til på en god dag, men man kan skåre lavere. Dersom testpersonen ikke møter barnet riktig er det ganske stor sjanse for at dette påvirker resultatet. Ha det i bakhodet, så får vi håpe det er noen her som har noen private testpsykologer å anbefale!
Moderator og foreldrekontakt
Skriver om tema høyt begavede barn på bloggen "Fra en annen planet"

frustrert mor
Posts: 3
Joined: Mon 26. Mar, 2012 10:17

Re: Fremskutt skolestart

Post by frustrert mor »

Har vært i kontakt med med med psykolog Rolf Lindgren (http://www.grendel.no) som blant annet driver med privat testing av WISC-IV på barn. Han var svært hyggelig og bekreftet at det å bruke WISC-IV blir helt feil på en 5 åring. Da kan man ikke tolke det resultatet man får. Mellom 6 og 7 år er det også mange ganger at WIPPSI blir mer riktig enn WISC-IV. Per Håkan Brøndbo (som var Pearson Assessments eksterne kliniske ekspert i forbindelse med det norske WISC-IV prosjektet som arbeider som spesialist i nevropsykologi ved Barne- og ungdomsklinikken, Universitetet i Nord-Norge og som holder kurs i administrasjon og tolkning av WISC-IV i klinisk praksis) bekreftet også at WISC-IV var helt feil og bruke på en 5 åring.
Har forhørt meg rundt mange steder, men finner ingen som vet om noen som tester med WIPPSI privat. Er villig til å dra et stykke, men hadde vært kjekt at det lå i sørøst Norge et sted.

frustrert mor
Posts: 3
Joined: Mon 26. Mar, 2012 10:17

fremskutt skolestart

Post by frustrert mor »

Vi fikk avslag fra kommunalsjefen på søknad om fremskutt skolestart, men sendte klage til klagenemden i kommunen. Vi fikk innhentet 2 stk andre sakkyndige vurderinger fra erfarne psykologer som begge konkluderte med at vår datter kogitivt, sosialt og motorisk var skolemoden. Vi innhentet også uttalelser fra leder på barneidretten der hun hadde gått, lærer på førskolen og foreldre til venner av vår datter som vi la ved som vedlegg til klagen. Vi hadde også en sakkyndig vurdering fra psykolog som var sterkt kritisk til PPT sin bruk og tolkning av evnetest. Og vi vant igjennom med vår sak i klagenemden!!

Jeg synes det er veldig synd at det ikke eksisterer noen nasjonale retningslinjer for fremskutt skolestart vurdering. Hva som legges til grunn for vurderingen varierer fra kommune til kommune. Har veldig lyst til å engasjere meg for å få dette på plass. Noen andre som er interessert i og være med på det. Psykolog foreningen sa at de trengte at flere brukere meldte ifra om behovet for dette.

steffenco
Posts: 5
Joined: Thu 15. Dec, 2011 10:53

Re: Fremskutt skolestart

Post by steffenco »

Hei, så flott at dere vant, det var gøy å høre :D Jeg har vært igjennom samme sak med mitt elste barn. Vi fikk avslag, så ikke skolestart for vår del. Jeg kan godt tenke meg å henge meg på deg! Jeg har fått 2 råd eller svar fra dem:

"når han er innskreve i skolen kan han fint hoppe over noen trinn, ja,ja det er ikke noe problem, kanskje han kan begynne i 3 trinn"

"send han på privat skole"

Håper å høre fra deg

Navlelo
Posts: 2
Joined: Wed 13. Jun, 2012 8:41

Re: Fremskutt skolestart

Post by Navlelo »

Så bra at det ordnet seg! Vår datter har også fått innvilget fremskritt skolestart. Jeg bærer fortsatt usikkerheten med meg, men med to begavede storesøsken, er jeg relativt sikker på at dette blir bedre for henne enn for de to som går med jevnaldrende. Eldstemann startet å skulke pga kjedsomhet i sjette klasse, og det har ikke vært morsomt!

Når det gjelder utredning, er jeg selv fagperson og kjenner både wppsi og wisc godt. Wppsi har jo normer opp til sju år, så det burde jo ikke være et problem. Vi valgte å ta wisc på datteren vår, og ser nå at det ikke ytte henne helt rettferdighet. Hun skåret på gjennomsnittet for ett år eldre, men slet særlig med resonneringsoppgavene pga manglende erfaringer. På de øvrige oppgavene var det interessant å se aldersekvivalentene - hun skåret opp mot ti år på noen deltester, fantastisk å se henne så utrolig fokusert og motivert. Akkurat det hadde vi ikke fått sett med wppsi..... Også oppgavene på prosesseringshastighet ble litt vanskelige på wisc.

Når det gjelder nasjonale retningslinjer, så hadde det vært morsomt å få til det. Jeg har selv vært med på å vurdere noen barn, og ser at det ikke er så lett, så jeg er gjerne med på noe slikt!

Ta gjerne kontakt dersom du er interessert, både for å utveksle erfaringer rundt skolestart og mtp retningslinjene.

Nettie86
Posts: 4
Joined: Mon 25. Jul, 2016 10:51

Re: Fremskutt skolestart

Post by Nettie86 »

Navlelo wrote:Så bra at det ordnet seg! Vår datter har også fått innvilget fremskritt skolestart. Jeg bærer fortsatt usikkerheten med meg, men med to begavede storesøsken, er jeg relativt sikker på at dette blir bedre for henne enn for de to som går med jevnaldrende. Eldstemann startet å skulke pga kjedsomhet i sjette klasse, og det har ikke vært morsomt!

Når det gjelder utredning, er jeg selv fagperson og kjenner både wppsi og wisc godt. Wppsi har jo normer opp til sju år, så det burde jo ikke være et problem. Vi valgte å ta wisc på datteren vår, og ser nå at det ikke ytte henne helt rettferdighet. Hun skåret på gjennomsnittet for ett år eldre, men slet særlig med resonneringsoppgavene pga manglende erfaringer. På de øvrige oppgavene var det interessant å se aldersekvivalentene - hun skåret opp mot ti år på noen deltester, fantastisk å se henne så utrolig fokusert og motivert. Akkurat det hadde vi ikke fått sett med wppsi..... Også oppgavene på prosesseringshastighet ble litt vanskelige på wisc.

Når det gjelder nasjonale retningslinjer, så hadde det vært morsomt å få til det. Jeg har selv vært med på å vurdere noen barn, og ser at det ikke er så lett, så jeg er gjerne med på noe slikt!


Ta gjerne kontakt dersom du er interessert, både for å utveksle erfaringer rundt skolestart og mtp retningslinjene.

Hei!

Nå er dette noen år siden dette ble skrevet, men håper du fortsatt er inne og leser.

Vår datter har fått avslag på fremskutt skolestart pga for lav score på den verbale delen av wppsi testen. Mens hun scoret godt på de andre delen og særlig arbeidsminne og hurtighet var meget høyt. Dette fordi de mener de første årene på skolen baseres verbalt. Alt annet i vedtaket fra ppt er postitivt. Har du noen råd eller tanker?

Mvh
Anette

Post Reply